YART Yamaha mencipta kejayaan di Le Mans

2021-06-10T14:33:48+02:00Jun 10th, 2021|2021, 24 Heures Motos 2021|

YART – Pasukan Rasmi Yamaha EWC mencatat pusingan terpantas semasa latihan percuma di 24 Heures Motos pada Khamis pagi menjelang Yoshimura SERT Motul dan Tati Team Beringer Racing.

Dengan pusingan 1: 36.014 oleh Karel Hanika, pasukan kilang Austria melakar kejayaan mereka dalam aksi rasmi pertama musim ini di 24 Heures Motos. Ini hanya latihan percuma, namun begitu YART Yamaha menunjukkan cita-cita mereka dengan meletakkan pusingan lebih dari setengah saat lebih pantas daripada Yoshimura SERT Motul.

Tati Team Beringer Racing mengulangi prestasi cemerlang mereka dalam ujian persendirian semalam. Pasukan swasta Perancis mendahului tiga pasukan kilang: F.C.C. TSR Honda France, Webike SRC Kawasaki France Trickstar dan BMW Motorrad World Endurance Team.

Seseorang boleh mengharapkan pasukan BMW kilang melakukan yang lebih baik setelah ujian musim sejuk mereka yang mengagumkan, tetapi mereka diperlahankan oleh kemalangan kecil pagi ini.

10 teratas menampilkan tiga pasukan swasta yang lebih utama: Moto Ain, VRD Igol Experience dan Team LRP Poland.
ERC Endurance-Ducati terus berusaha untuk mengoptimumkan dan Panigale V4R menduduki tempat ke-10 pagi ini.

BMRT 3D Maxxess Nevers sekali lagi terbukti menjadi Superstock terpantas di hadapan National Motos, Team 18 Sapeurs-Pompiers CMS Motostore, RAC41 ChromeBurner dan Pasukan Motor Tanpa Had.

Sebilangan pasukan telah ditandingi semula sebelum latihan percuma rasmi. Antara perubahan lain, Sylvain Barrier telah bergabung dengan Wójcik Racing Team untuk menggantikan pelumba Britain, Gino Rea yang tidak dapat melakukan perjalanan ke Le Mans.

47 pasukan dijangka mengambil bahagian dalam sesi kelayakan pertama bermula jam 4 petang hari ini.

24 Heures Motos 2021 – Free practices