STEVEN ODENDAAL SERTAI PENGALAMAN VRD IGOL

2021-12-20T14:29:58+01:00Disember 20th, 2021|2022|

Pelumba Afrika Selatan itu – naib juara kejohanan Supersport 2021 – sedang menyahut cabaran baharu. Steven Odendaal akan membuat debut perlumbaan ketahanannya bersama Florian Alt dan dengan Pengalaman VRD Igol pada musim FIM EWC 2022.

Seorang lagi pelumba terbaik dalam perlumbaan pecut antarabangsa telah menyertai Kejohanan Dunia Endurance. Steven Odendaal, naib juara kejohanan FIM Supersport 2021, akan berada di pelana VRD Igol Experiences bergandingan dengan pelumba Jerman Florian Alt yang akan memasuki tahun ketujuh bersama pasukan Perancis.

Keempat keseluruhan dalam FIM EWC 2021, VRD Igol Experiences menyasarkan lebih tinggi pada musim akan datang. Pasukan bebas yang disokong Yamaha memenangi Piala Dunia FIM Superstock 2016-2017 dan telah berkembang dari tahun ke tahun sejak naik ke kelas EWC.

Ketibaan Steven Odendaal di samping Florian Alt adalah kad baharu untuk pasukan itu. Pelumba ketiga akan diumumkan tidak lama lagi. Pelumba Britain James Westmoreland telah disahkan sebagai pelumba pengganti VRD Igol Experiences.

Ketahanan dunia adalah seperti permainan catur
Steven Odendaal akan memulakan kerjayanya dalam bidang ketahanan tetapi dia sudah mengenal pasti ciri-ciri utama yang perlu ada pada pelumba dalam sukan ini. “Satu daya tarikan besar bagi saya ialah cara perlumbaan ketahanan bukan semua tentang basikal terpantas tetapi lebih kepada strategi pasukan untuk menjadi yang paling cekap di landasan,” katanya. “Ketahanan Dunia adalah seperti permainan catur (hanya lebih mahal sedikit)! Anda perlu menggunakan semua ahli pasukan anda untuk mencapai satu matlamat. Sebagai individu anda tidak boleh memenangi perlumbaan. Anda perlu membantu rakan sepasukan anda, belajar daripada mereka, berkongsi kejayaan anda dengan mereka. Ia sama sekali berbeza dengan apa yang saya biasa lakukan dan saya sangat teruja untuk memulakan pengembaraan baharu ini. Saya sentiasa percaya pada kerja berpasukan di dalam dan di luar trek dan saya fikir saya adalah pemain pasukan yang bagus.”