FIM EWC NEWCOMER LH RACING
LH Racing akan mengambil bahagian dalam perlumbaan FIM Endurance World Championship pertama mereka, 2021 24 Heures Motos. Yamaha pasukan Perancis yang bebas mempunyai nombor 94.
Untuk 2 daripada 35 pasukan yang dimasukkan untuk musim FIM EWC 2021, ini akan menjadi kali pertama mereka mengambil bahagian dalam FIM Endurance World Championship. Pasukan Perancis LH Racing adalah salah satu daripada dua pendatang baru.
Penganjur lumba lumba yang diciptakan oleh Ludovic Hanon pada tahun 2010, LH Racing telah memutuskan untuk memasuki perlumbaan untuk diri mereka musim ini dalam kejuaraan dunia ketahanan. Mereka akan membuat penampilan sulung di kelas Superstock dengan Bridgestone-shod Yamaha R1.
Untuk memastikan mereka memulai dengan baik, LH Racing telah membeli basikal Yamaha yang digunakan oleh Moto Ain, pemenang Piala Dunia FIM Superstock dua musim terakhir ini. Ludovic Hanon juga memilih angka – 94 – yang terkenal di Endurance untuk menopang cita-cita LH Racing.
Yamaha 94 akan ditunggang oleh Benjamin Fontanelle, Lothaire Hemmer dan Nicolas Cronier. Ketiga-tiga pelumba telah bertanding dalam perlumbaan pecut Coupes de France ProTechandRacemosport di Perancis. Nicolas Cronier juga menunggang Suzuki JMA Motos Action Bike pada tahun 2019.TechandRace