EWC CHAMPION HOOK KEMBALI KE LALUAN DAN RASA “SANGAT BAIK” IKUT HONDA SUZUKA DIGEGARKAN
Josh Hook, yang membantu F.C.C. TSR Honda France memenangi kejuaraan Kejohanan Dunia FIM Endurance 2022, berkata motosikal itu terasa “sangat baik” selepas dia menyelesaikan ujian goncangan di Suzuka baru-baru ini.
Australian Hook, pada aksi pertamanya sejak pulih daripada patah pergelangan tangan November lalu, menunggang Honda CBR1000RR-R spesifikasi 2023 di trek Jepun, venue Suzuka 8 Hours Endurance Race yang mengira EWC pada Ogos.
Ujian itu berlaku sehari selepas acara peminat di susun atur 5.821 kilometer dan terbuka kepada pasukan yang mengambil bahagian dalam aktiviti hari sebelumnya. F.C.C. TSR Honda France menggunakan peluang itu untuk menyertai pencabar EWC 2023 dengan satu sesi 60 minit pada waktu pagi dan satu sesi petang tersedia untuk skuad.
“Ia adalah hari yang sangat baik,” kata Hook yang berusia 30 tahun. “Kami mempunyai beberapa bahagian baharu untuk diuji, lengan hayun, mengimbangi, ekzos, jadi sedikit gear baharu pada motosikal yang perlu diuji. Secara keseluruhan, saya mempunyai perasaan yang sangat baik dan basikal itu berfungsi dengan baik. Ekzos kelihatan hebat, ia berfungsi hari ini, tiada masalah, yang bagus dan apa yang kita mahu. Tetapi basikal itu terasa baik, yang merupakan perkara utama. Saya benar-benar tidak sabar untuk kembali ke Eropah dan menguji di Le Mans [kerana] perubahan yang dilakukan oleh pasukan pada casis benar-benar boleh memberi manfaat kepada kami di Eropah.”
Hook, yang mengetuai Coca-Cola Suzuka 8 Hours ke-43 Ogos lalu, meneruskan: “Secara keseluruhannya ia adalah hari yang sangat baik dan masa pusingan agak baik. Trek itu sedikit kotor dari kereta tetapi, secara keseluruhan, saya gembira dengan keadaan semuanya. Dan terima kasih yang tidak terhingga kepada TSR yang bekerja keras pada cuti musim sejuk. Mereka telah datang ke trek tahun ini dengan basikal dengan kemas kini yang akan membantu kami dan meletakkan kami dalam kedudukan yang lebih baik untuk berjuang merebut kejuaraan semula.”
Hook kembali cergas sepenuhnya
Larian Suzuka Josh Hook menandakan dia kembali beraksi berikutan kemalangan semasa final Kejuaraan Superbike Australia musim lalu yang menyebabkan dia patah pergelangan tangan.
“Bagi saya adalah baik untuk kembali menunggang basikal,” kata Hook. “Saya mengalami patah pergelangan tangan pada penghujung tahun lalu dan ini adalah kali pertama saya boleh menunggang sejak itu. Ia bagus untuk saya secara peribadi hanya untuk melihat di mana badan saya berada tetapi semuanya baik.”
24 Heures Motos di Le Mans membuka musim EWC baharu dari 13-16 April.
Klik DI SINI untuk menonton wawancara dengan Hook.