ERC ENDURANCE MENCARI TEMPAT DI PODIUM ESTORIL

2020-09-23T04:15:32+02:00September 18th, 2020|12 Hours of Estoril, 2019-2020|

ERC Endurance berminat untuk mengakhiri musim dengan catatan positif dan bersiap untuk tahun 2021. Setelah musim debut yang teruk, pasukan Ducati kilang akan berada di Estoril 12 Hours of Estoril dengan barisan pelumba baru yang mempunyai matlamat di podium – Louis Rossi, Mathieu Gines dan Sylvain Barrier.

Berikutan maiden outing yang menjanjikan di 8 Hours of Sepang, ERC Endurance meletakkan Ducati Panigale V4R mereka sebagai tumpuan di Le Mans. Setelah memulakan 24 Heures Motos dari tempat ke-5 di kedudukan grid, ERC Endurance berjuang untuk terus berada di kedudukan teratas walaupun terdapat beberapa masalah teknikal, namun terpaksa bersara pada jam terawal.

Meski begitu, ERC Endurance kembali kuat di Estoril hasil daripada penampilan kedua di litar. Walaupun pasukan Jerman tetap fokus pada satu objektif – podium – mereka juga berhasrat untuk melangkah lebih jauh.

Pegawai komunikasi ERC Endurance, Jean-Michel Pfrimmer menggariskan matlamat pasukan Ducati: “Prestasi motorsikal yang digabungkan dengan tayar Michelin memberikan kita peluang bagus berada di podium. Tetapi kami ingin menyimpan semua yang kami pelajari dalam perlumbaan untuk mempersiapkan pada musim depan. Kami masih mempunyai ruang untuk diperbaiki, dan masih berusaha untuk mengoptimumkan penyediaan casis kami. Kami mempunyai beberapa pengumpul ekzos baru yang dikembangkan oleh Akrapovic dan Ducati untuk menyelesaikan masalah keretakan yang kami alami di Le Mans. Dan, walaupun ada komen yang bertentangan, kami tidak menghadapi masalah elektronik setelah menggantikan ekzos di Le Mans. Sebab kerosakan itu adalah penutup palam pencucuh yang retak. ”

Barisan baru untuk Panigale
Pasukan ERC Endurance melancarkan barisan tiga pelumba baru untuk mencapai cita-cita mereka di 12 Hours of Estoril. Louis Rossi akan mendapat sokongan daripada Mathieu Gines, yang sebelumnya dilihat di pelana VRD Igol Pierret Experience Yamaha, dan dari Sylvain Barrier, pelumba Perancis yang mempamerkan warna Ducati dalam FIM Superbike World Championship. Pemenang Piala FIM Superstock 1000 pada tahun 2012 dan 2013, iaitu Barrier juga mempunyai pengalaman perlumbaan endurance yang cukup banyak, setelah bertanding di FIM EWC beberapa kali, baru-baru ini pada tahun 2018 beliau berlumba untuk BMW Mercury Racing.

Secara keseluruhan, Pasukan ERC Endurance Ducati akan menjadi bernilai dalam memerhatikan perlumbaan di Estoril.

Maklumat lanjut mengenai ERC Endurance